موتور برق یک مولد برق است که با مصرف گاز، بنزین یا گازوئیل انرژی مکانیکی حاصل از سوخت خود را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و در مکان هایی که دسترسی به برق شهری وجود ندارد به کار برده می شود عملکرد موتور برق شباهت زیادی به ژنراتور دارد با این تفاوت که ابعاد آن نسبت به ژنراتور کوچک تر بوده و انواع مختلفی از آن تولید می شود.

موتور برق چگونه کار می کند؟

موتور برق قادر است از 800 وات تا 10000 وات نیرو تولید کرده و زمانی که دسترسی به برق وجود ندارد نیازمان را تا حدودی تامین کند اما روند تولید نیرو در این موتورها به چه شکل است ؟

این دستگاه برای تولید نیرو از طریق کنش بین میدان مغناطیسی، میدان الکتریکی و جریان پیچشی عمل می کند نحوه عملکرد موتور برق به این شکل است که با تبدیل انرژمکانیکی به انرژی الکتریکی به پدیده ای تبدیل می شوند به نام القا الکترومغناطیسی و ولتاژ با حرکت یک هادی مثل سیم درون یک محفظه مغناطیسی ایجاد می شود این حرکت بین دو انتهای سیم اختلاف ولتاژایجاد کرده و جریان الکتریکی ایجاد می شود.

واقعیت ای است که موتوربرق جریان الکتریکی را ایجاد نمکند بلکه از انرژی های  موجود برای ایجاد حرکت بارها الکتریکی در سیم پیچ ها استفاده می کند همین جریان بارها الکتریکی است که باعث ایجاد جریان الکتریکی خروجی میشود.

اجزاء موتور برق 

اصلی ترین و مهم ترین اجزاء موتور برق دینام و موتور احتراقی است . زیرا جریان برق توسط دینام تولید شده و موتور احتراقی وظیفه تامین نیروی مکانیکی را برعهده دارد. این دستگاه کاربردی برای تولید برق علاوه بر موتور احتراقی و دینام به اجزاء دیگری نیز نیاز دارد که شامل موارد زیر است .

موتور قسمت اصلی موتور برق است که انرژپی مکانیکی را تبدیل به انرژی الکتریکی می کند. مونورها قدرت متفاوتی دارند و هر چه توان موتور  بالا ترذ باشد برق بیشتری تولید میکند.

تنظیم کننده یا رگولاتور ولتاژ موتور برق در هر چرخش موتور انرژی الکتریکی (AC) تولید می کند. این انرژی قابل استفاده نبوده و باید به انرژی (DC) تبدیل شود و تنظیم کننده ولتاژ این وظیفه را بر عهده دارد این قطعه ولتاژ خروجی برق را نیز تنظیم می کند.

آلترناتور یا دستگاه تولید برق متناوب این قسمت انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند و اجزای تشکیل دهنده آن روتو، استاتور و دیود می باشد.

ساسات دکمه دریچه کاربراتور است که با بستن آن از ورود هوا به کاربراتور جلوگیری کرده و باعث می سود گازی که وارد موتور می شود قوی تر شده و موتور بهتر روشن شود.

باک یا مخزن سوخت ، سوخت مورد نیاز موتور برق در این مخزن نگهداری شده و به موتور منتقل می شود.

سیستم سوخت بسته به نوع سوخت متفاوت بوده و ممکن است روی دستگاه یا بخشی جداگانه در نظر گرفته شده است .

سیستم روغن کاری برای جلوگیری از سائیدگی اجزاء موتور و افزایش طول عمر آن در نظر گرفته شده است .

سیستم خنک کننده : استفاده دائم از موتور برق به داغ شدن آن منجر می شود . بنابراین برای جلوگیری از این مشکل و عدم آسیب اجزاء موتور در آن سیستم خنک کننده تعبیه شده که گرمای دستگاه را خارج کرده و اجزاء موتور را خنک نگه می دارد.

انواع موتور برق از نظر سوخت  

موتور برق بنزینی به راحتی قابل دسترس بوده و به علت این که سرویس و نگهداری و نحوه استفاده از آن آسان است در میان موتور برق های دیگر محبوبیت بیشتری دارد. این دستگاه را می توان در دسته دستگاه های خانگی و نیمه صنعتی به شمار آورد

موتور برق گازوئیلی یا دیزلی را باید در دسته  دستگاه های صنعتی به شمار آورده ؛ زیرا علاوه بر این که پر سر و صداست ، سرویس و نگهداری آن به نیروی متخصص نیاز دارد این دستگاه به علت دود زیادی که تولید می کند بهتر است در فضای خارج از خانه یا بیرون از شهر استفاده شود.

موتور برق گازسوز زمان زیادی نیست که وارد ایران شده است و چندان مورد استقبال مردم قرار نگرفت علت عدم استقبال مردم نوع سوخت مصرفی این دستگاه بوده و تفکر اشتباهی  که در مورد این دستگاه وجود دارد احتمال ترکیدن آن است .

اگر بخواهیم انواع موتور برق ها را از نظر میزان فروش رتبه بندی کنیم ؛ موتور برق بنزینی ، گازوئیلی و گازوئیلی و گازسوز به ترتیب رتبه های اول ، دوم و سوم را دارند.

 انواع موتور برق از نظر نوع کاربرد

موتور برق ها از نظر نوع کاربرد به چهار دسته تقسیم می شوند کیفی ،خانگی ، صنعتی و ثابت

موتور برق کیفی یا ژنراتور کمپین برای مسافرت و کمپین ها استفاده می شود و از آنجا که آلاینده های کمی تولید می کنند مناسب و سازگار با محیط زیست هستند.

موتور برق خانگی جهت تامین برق مورد نیاز خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد

موتور برق صنعتی نسبت به نوع خانگی توان بالاتری داشته و برای تامین برق شرکت ها و سازمان ها از آن استفاده می شود

موتور برق های ثابت در یک نصب شده و برق یک مجموعه را تامین می کنند این دسته از ژنراتور ها به علت توان بالایی که دارند و مدت زمان زیادی که به تامین برق می پردازند نسبت به دیگر ژنراتور ها قیمت بالاتری دارند.

انواع برندهای موتور برق 

کارخانه های زیادی بسته به نیاز کاربران به تولید انواع مختلف موتور برق پرداخته اند که ادامه تعدادی از برندهای موجود در بازار ایران معرفی شده است .

. موتور برق هیوندا

. موتور برق سوزوکی 

. لومباردینی 

. لانسین

. استریم

. سنسی 

. کوپ 

. المکس 

. جیانگ دانگ 

. روبین 

. کیپور

. کاما

کاربردهای موتور برق 

امروزه زندگی بدون برق تقریبا غیر ممکن بوده و از موتور برق برای استفاده در شرایطی که دسترسی به برق شهری وجود ندارد به کار برده می شود از موتور برق معمولا در بیمارستان ها ، هتل ها ، کارخانه  ها ،نمایشگاه ها و برخی از خانه ها استفاده می شود . از این دستگاه هنگام سفر نیز می توان استفاده کرد . موتور برق های کوچک برق مورد نیاز شما را در طول سفر فراهم می کند .

از موتور برق بیشتر در مکان هایی استفاده می شود که :

امکان برق کشی در آن مکان ها وجود ندارد . از جمله کشتی ، هواپیما ، قطار و برخی مناطق دور افتاده.

صنایعی که برای زاه اندازی دستگاه های خود به برق نیاز دارند ولی  دسترسی به برق وجود ندارد. مثل صنایع راه سازی ، حفاری ، ساختمان سازی و …

چه نکاتی را هنگام خرید موتور برق در نظر بگیریم ؟

هنگام خرید موتور برق قبل از هر چیزی باید نوع سوخت آن را در نظر بگیریم . همان طور که پیشتر در این مقاله ذکر شد موتور ها بنزینی ،گازوئیلی و گازسوز هستند. سوخت ژنراتور های بنزینی به راحتی قابل تامین است . ژنراتورهای دیزلی یا گازوئیلی مصرف سوخت کمتری دارند اما تهیه سوخت آن نیز نسبت به نوع بنزینی سخت تر است .

مرحله بعد محاسبه و در نظر گرفتن توان ژنراتور است که این اطلاغات را می توان از روی مشخصات درج شده روی دستگاه بیاورید.

یکی دیگر از موارد مهمی که باید هنگام خرید موتور برق در نظر گرفت اختلاف توان دستگاه هنگام شروع و درحال اجرا می باشد .

صدای موتور برق ، موتور برق های کوچک نسبت به انواع دیگر آلودگی صوتی کمتری داشته و نوع بنزینی پر صدا تریت ژنراتورها هستند.